Tussen overlijden en uitvaart

Tussen overlijden en uitvaart

Na de verzorging en het opbaren bespreken we samen alle zaken die geregeld moeten worden. Als eerste is het belangrijk te bepalen of het een begrafenis of een crematie wordt. Daarna komt de locatie. Voor de hand liggend is de begraafplaats of het crematorium in of vlak bij de woonplaats van de overledene. Maar: natuurlijk is jouw voorkeur hierin bepalend.

Op diverse manieren kun je schriftelijk het overlijden van een persoon bekend maken. In de meeste gevallen wordt een rouwkaart gemaakt. Er zijn veel verschillende soorten. Ik heb een boek met een ruim assortiment aan rouwkaarten waaruit een keuze gemaakt kan worden. Maar: natuurlijk is ook hier ruimte voor een geheel eigen ontwerp.

Rouwkaart of -advertentie

Dat jouw persoonlijke wensen leidend zijn, geldt zowel voor het ontwerp van de kaart als voor de tekst die erop komt. De tekst op de rouwkaart is van groot belang. Alle informatie over de uitvaart staat hierop vermeld. Er is voldoende tijd en ruimte om weloverwogen keuzes te maken.

Je kunt er ook voor kiezen om een advertentie in de plaatselijke en/of regionale krant te plaatsen. Een advertentie kan aanvullend zijn, maar je kunt er ook voor kiezen om enkel via deze weg het overlijden kenbaar te maken.

Gedurende de dagen die volgen zullen we elkaar regelmatig spreken. In alle rust en in overleg met naasten, kunnen de keuzes gemaakt worden.

Vervoer

De overledene kan op verschillende manieren naar de plaats van de afscheidsbijeenkomst gebracht worden. Het meest gebruikte vervoermiddel is de rouwauto. Er kan gekozen worden uit een select aantal types. Diverse andere vormen van vervoer zijn mogelijk, denk aan: te voet (dragend of op rijdende baar), fietskar, boot, boerenkar, koets, bus of eigen auto (mits groot genoeg)…

Meestal wordt de kortste route gereden, maar het is ook mogelijk een andere route te rijden. Een plek langs de route kan een speciale betekenis hebben voor jou of de overledene. Je wilt bijvoorbeeld langs een kanaal rijden waar de overledene veel gevist heeft, of even langs een vereniging waar fijne herinneringen zijn gemaakt.